You have no items in your shopping cart.

Subtotal: 0,00 RON

Cum ingrijim plantele aeriene

Cum ingrijim plantele aeriene

“Plante aeriene” este denumirea populara pentru plantele din specia Tillandsia, plante care fac parte din familia Bromeliaceae. Exista peste 1500 de specii de bromelia, cele mai multe originare din America Centrala si de Sud. Acestea traiesc in zone variate de la paduri tropicale la zone muntoase si zone desertice.

Plantele aeriene sunt plante care nu necesita pamant pentru a trai, acestea se hranesc prin intermendiul frunzelor cu nutrientii si particulele de praf din aer.

Aceste plante au radacini, insa nu le folosesc pentru a se hrani ci pentru a se fixa de alte plante, scoarta de copac, pietre, suprafete stancoase. Tocmai de aceea ele nu se planteaza in pamant sau compost, ci se aseaza pe elemente decorative, precum vase de sticla, lemn, scoarta de copac, scoici, corali si alte materiale.

Plantele aeriene (aerofite) pot fi crescute atat in interior cat si in exterior.

Speciile de Tillandsia infloresc o singura data iar florile au o durata de viata de la cateva zile pana la cateva luni, in functie de specie. Dupa inflorire, la baza plantei apar muguri din care cresc noi plante, ce se separa de planta mama pentru inmultire.

 

Lumina: Plantele aeriene iubesc lumina directa, in special lumina naturala a lunilor mai putin calduroase, din octombrie pana in aprilie. In lunile cu soare puternic, iunie-septembrie, plantele aeriene nu trebuie lasate in lumina directa a soarelui, deoarece se pot arde. Plantele aeriene Tillandsia pot fi crescute in casa, direct la fereasta, sau in fata ferestrei in lumina filtrata. Lumina este foarte importanta pentru plantele aeriene, asa ca asezati-le nu mai departe de 3m de o fereastra mare, pe care patrunde multa lumina.

 

Udare: Plantele aeriene trebuie udate cu regularitate de 2-3 ori pe saptamana. Se uda chiar mai des de atat, daca mediul in care traiesc este unul uscat si calduros si se uda mai rar de 2-3 ori pe saptamana, daca aerul este rece si umed.

Tillandsia se uda prin pulverizare si prin imersiune. Pentru a le uda corespunzator, scufundati plantele aeriene in apa( imersiune) pentru 10 minute, iar apoi scoateti-le si asezati-le intr-un loc luminos si aerisit, care sa ajute planta sa se usuce complet in cel mult 4 ore. Pulverizarea plantei cu apa este insuficienta ca metoda principala de udare, insa este benefica pentru a creste umiditatea aerului intre udari, in special cand planta sta intr-un mediu uscat.

Apa cu care udati este de preferat sa fie apa statuta sau apa de ploaie.

Daca plantele aeriene sunt pastrate in aranjamente sau terarii impreuna cu ale plante, le pueti socate pentru a le uda si dupa ce se usuca le asezati in locul initial.

Tillandsia nu supravietuieste in apa statatoare, asa ca nu lasati plantele in apa si asigurati-va ca s-au uscat complet dupa udare. Este gresit sa tineti plantele aeriene chiar si doar cu radacinile scufundate in apa, in mod constant.

Udarea insuficienta se poate observa prin arcuirea sau curbarea excesiva a frunzelor plantei. Daca o planta aeriana nu a fost udata mai mult timp si este deshidratata, scufundati-o in apa peste noapte, lasati-o sa se usuce, si apoi reveniti la ritmul normal de udare.

Speciile de Tillandsia cu frunzele mai catifelate si verzi au nevoie de udari mai dese si mai putin soare, decat speciile cu frunze cenusii-argintii.

 

Circulatia aerului: Dupa fiecare udare, Tillandsia trebuie sa primeasca suficienta lumina si aer astfel incat planta sa se usuce complet in maxim 4 ore. Verificati plantele si scuturati apa care poate sa ramana in centrul plantei, la imbinarea dintre frunze.

 

Temperatura: Temperatura ideala de pastrare pentru Tillandsia este intre 22-27 de grade celsius, insa plantele rezista si la temperaturi intre 10-32 de grade celsius.

 

Fertilizare: Fertilizarea nu este necesara pentru supravietuirea plantei, insa ajuta mult in perioada de inflorire si inmultire, determina o crestere mai rapida. Sunt recomandati fertilizatorii care se absorb la nivelul frunzelor. Se folosesc fertilizatori speciali pentru Tillandsia: Bromeliad Tillandsia, Rapid Grow, Miracle Grow.