You have no items in your shopping cart.

Subtotal: 0,00 RON

Cum ingrijim si plantam copaceii marturii de Acer, Frasin sau Stejar

Cum ingrijim si plantam copaceii marturii de Acer, Frasin sau Stejar

In multe tari din Europa de Nord exista traditia de a planta un copac in ziua nuntii sau atunci cand se naste un copil. Acesta traditie este respectata si urmata cu bucurie, arborii siplantele fiind un simbol pentru viata si chiar o speranta pentru un viitor mai verde.

 

Daca daruiti sau primiti ca marturie de nunta sau ca marturie de botez, un copacel PlanteCadou, mai jos aveti instructiunile necesare pentru cea mai buna ingrijire a lor.

Nu este necesar sa udati plantele marturii atunci cand intrati in posesia lor. Copaceii sunt pregatiti si udati in atelierul nostru, astfel incat, pentru cateva zile acestia nu necesita nici un fel de ingrijire. Copaceii trebuie pastrati la lumina naturala, feriti de soare direct sau de inghet, temperatura optima de pastrare fiind intre 10-28 grade, in functie de anotimp.

Acerul, Frasinul, Stejarul sunt unele dintre principalele specii de arbori ale padurilor de foioase de la noi, fiind arbori cu frunze cazatoare.

Copaceii de foioase marturii (Acer, Frasin, Stejar) sunt puieti in anul 2-3 de crestere. Acestia sunt plantati in ghivece mici de 9-10 cm diametru si pot trai in aceste vase pentru o perioada de aproximativ 6 luni - 1 an. Copaceii marturii se pot pastra pentru e perioada determinata si in interior, in conditii optime de lumina si umiditate. 

Pe masura ce planta creste, se dezolvolta si radacina iar aceasta are nevoie de mai mult spatiu si mai multe resurse. Astfel este indicat sa transplantati planta intr-un ghiveci mai mare sau sa o saditi in pamant. Cu cat copacelul are mai mult spatiu pentru radacini, cu atat va creste mai repede, mai armonios, mai falnic.

 

Mutarea copacelului intr-un ghiveci mai mare 

Se poate face in orice perioada a anului, astfel:

- Alegeti un ghiveci mai mare (20-30cm diametru) si de preferat un pamant bun, pentru foioase.

- Scoateti planta din ghiveciul existent, fara a sfarama balotul de pamant. Asezati planta in noul ghiveci si completati cu pamant. Presati bine pamantul in jurul radacinii si nu ingropati planta mai adanc decat a fost plantata initial (asezati pamant pe fundul vasului).
- Asezati ghiveciul intr-o zona cu cat mai multa lumina naturala. Udati o data la 2-3 zile in functie de cat de repede se usuca pamantul. 

 

Transplantarea direct in pamant a copaceilor de foioase

Se poate face in orice perioada a anului, exceptand lunile cu temperaturi foarte scazute, cand pamantul este inghetat. Se procedeaza astfel:

- Sapati o gropa cu cativa centimetri mai mare decat ghiveciul plantei, pentru a putea introduce balotul de pamant cu usurinta. Presarati un strat de 3-4 centimetri de pamant afanat, fertil, la baza gropii.

- Asezati balotul de pamant in groapa fara a acoperi planta mai mult decat a fost ingropata initial, fara a ingropa parti din tulpina sau frunze. Acoperiti spatiile ramase cu pamant, batatorind treptat si foarte bine in jurul radacinii, pentru a impiedica patrunderea aerului.

- In primul an de la plantare, este necesar sa udati cu reguaritate copaceii, in general o data la 1 saptamana sau chiar o data la doua-trei zile, in perioadele secetoase si de canicula.

- Speciile de foioase autohtone Acer, Frasin, Stejar, se adapteaza in general in orice tip de sol si rezista foarte bine iernilor geroase de la noi, fara a avea nevoie de protectie impotriva inghetului.

 

Rata de prindere pentru copaceii marturii este de peste 95%, daca plantele sunt udate cu regularitate. Daca nu locuiti la casa si nu aveti o gradina, puteti planta copaceii primiti in parcul din apropierea casei sau in spatiul verde de langa bloc. Cu putina grija acesti copacei ajung in timp adevarati arbori.

 

Sa aveti succes in ingrijirea lor, sa creasca mari, sa ne fie umbra peste ani!